Cabaretvoorstelling Hans van Gorp,Toon Maas, Piet Snijders “vruuger was alles bitter”

Evenement details

  • donderdag | 8 maart 2018 tot vrijdag | 9 maart 2018
  • 20:15
  • Klooster Park 1 5671 G.A. Nuenen

Voor het muziektheaterprogramma ‘Vruger waar alles bitter’ tekent het Astens/Somerense trio Toon Maas, Piet Snijders en Hans van Gorp, ofwel het driemanschap dat in 2015/2016 de kar trok van de succesvolle muziektheaterproductie ‘Mistero, Brabantse volksopera’ (in Het Klooster begiftigd met de Peeltrofee). Ging het toen om een oorspronkelijk Dario Fo-stuk, nu treedt het drietal op met uitsluitend eigen materiaal.

Het initiatief van ‘Vruger waar alles bitter’ kwam van Toon Maas. De zwijgende wereldclown heeft vorig jaar zijn clownspak op een knaapje gehangen en zich op ‘het woord’ gestort. Het resultaat: een aantal teksten – ZKV’s (Zeer Korte Verhalen) – waarmee hij het publiek óók weet te boeien.

En of Piet Snijders wou meedoen, vroeg Toon aan het begin van het traject, want hij dacht dat die ook wel een aantal publieksrijpe teksten had liggen. Goed ingeschat, want oud-journalist Snijders braakt  teksten, de laatste jaren vooral in de vorm van columns, blogs, UKV’s (Ultra Korte Verhalen) gedichten en liederen.

Waarop Piet bedacht dat troubadour Hans van Gorp met zijn verhalende liederen ook perfect in een literair programma zou passen. En Hans wilde wel, want zingen is zijn roeping, al veertig jaar en meer. En zijn cd ‘Zoas ik ben’ uit 2012 schreeuwt om een opvolger…

De makers kozen voor het Brabants als voertaal en kenschetsen hun programma als Brabants literair entertainment. Ze beloven een milde bespiegeling met tekst, theater en muziek, bedacht en gebracht door drie heren die tot de jaren des onderscheid zijn gekomen. Niet mopperend en belerend, want de lach is hen te kostbaar. Ook niet te moeilijk, al valt bij dit gerijpte podiumtrio aan enige gelaagdheid en een hang naar poëzie niet te ontkomen.

De makers van ‘Vruger waar alles bitter’ sturen aan op de comfortabele glimlach, af en toe een schaterlach en zo mogelijk een paar tranen van ontroering. Hun try-out publiek – uitverkochte voorstellingen! – overstelpte hen met lof en bijval.

‘De verteller, de zanger en de clown. Hoe compleet kun je zijn?’ schreef iemand. Om daar waarderend aan toe te voegen: ‘Als een warm bad…!

 

Vruger waar alles bitter, een milde bespiegeling met tekst, theater en muziek. Door Toon Maas, Piet Snijders en Hans van Gorp. Donderdagavond 8 maart 2018 in Het Klooster, Park 1, Nuenen; aanvang 20.15 uur. Kaarten à € 15,– (inclusief consumptie) bestellen via www.hansvangorp.nl  of aan de balie van Het Klooster tijdens openingsuren.