Het Klooster is een stuk klassiek erfgoed hier in Nuenen. Het theater is het bruisend cultureel centrum van Nuenen met daarnaast de multifunctionele locatie, uniek door haar inrichting en mogelijkheden. Bij binnenkomst zult u onder de indruk zijn van de oude elementen van de kloostermuren, de moderne, strakke vormgeving van meubilair en industriële elementen.
 
Het oorspronkelijk pand is gebouwd in neorenaissance-stijl met gotische elementen; de uit 1937 daterende bijbouw heeft elementen van de Amsterdamse school. Sedert 1977 is het complex in gebruik voor diverse sociaal-culturele doeleinden; de kapel is tevens raad- en burgerzaal en sinds 1 september 2006 kan in de zaal getrouwd worden.
 
De gemeente Nuenen c.a. werd in 1976 eigenaar van het St. Elisabeth Klooster. Voorheen huisden er zusters van J.M.J. in die er een kleuterschool, lagere school en ziekenhuis in stand hielden en bejaarden verzorgden.
Na eigendomsoverdracht is het steeds in gebruik geweest als sociaal-cultureel centrum. Verscheidene plannen zijn er geweest Het Klooster aan te passen aan nieuwe eisen. Er is zelfs een moment geweest dat er sprake was Het Klooster af te breken. Dat bracht zoveel deining in het Nuenense teweeg, dat heel duidelijk werd dat Het Klooster als beeld bepalend element aan het Park behouden moest blijven.